راه اندازی گلخانه ها قدمتی طولانی دارد. از قرن ۱۷ میلادی، برای اولین بار در اروپا استفاده از گلخانه ها رواج پیدا کرد و امروزه نیز به عنوان یک راه حل بهینه برای استفاده درست از منابع آب و خاک، در سراسر جهان مورد استفاده قرار می گیرد. در ایران نیز از حوالی سال ۱۳۴۰، اولین گلخانه ها ساخته و مورد استفاده قرار گرفتند. امروزه در کشورمان محصولات گلخانه ای مختلفی نظیر گوجه فرنگی، خیار، توت فرنگی، فلفل دامه ای، انواع گل و… پرورش یافته و در بازار کشور مورد استفاده قرار می گیرند. اما چه مراحلی برای راه اندازی یک گلخانه باید طی شوند؟ چه نکاتی در این مسیر باید مورد توجه قرار بگیرند؟ هزینه های راه اندازی یک گلخانه چقدر است؟ در این مطلب درباره این نکات به طور مفصل صحبت خواهیم کرد.
روش های راه اندازی گلخانه کدام اند؟
گلخانه ها را به دو روش می توان دسته بندی کرد:
- بر اساس نوع سازه
- بر اساس نوع تولید

برای خرید مه پاش گلخانه کلیک کنید.
انتخاب روش راهاندازی گلخانه باید با توجه به عوامل مختلفی مانند بودجه، زمان و نیازهای شما انجام شود.
در ادامه، مراحل کلی راهاندازی گلخانه را بررسی میکنیم:
انتخاب زمین مناسب: زمین مناسب برای گلخانه باید دارای شرایط زیر باشد:
آب و هوای مناسب: گلخانه باید در منطقهای با آب و هوای مناسب برای کشت محصول مورد نظر قرار داشته باشد.
زمین هموار: زمین گلخانه باید هموار باشد تا از نشست سازه جلوگیری شود.
دسترسی به آب و برق: گلخانه باید به منابع آب و برق دسترسی داشته باشد.
امکان تخلیه آب: گلخانه باید دارای سیستم تخلیه آب باشد تا از تجمع آب در زیر سازه جلوگیری شود.
طراحی و ساخت سازه گلخانه: سازه گلخانه میتواند از مواد مختلفی مانند فلز، چوب یا پلاستیک ساخته شود. انتخاب نوع سازه به عوامل مختلفی مانند شرایط آب و هوایی منطقه، نوع محصول مورد نظر و بودجه سرمایه گذار بستگی دارد.
نصب تجهیزات گلخانه
تجهیزات گلخانه شامل موارد زیر است:
سیستم گرمایشی: در مناطق سردسیر، سیستم گرمایشی برای گرم نگه داشتن گلخانه در زمستان ضروری است.
سیستم سرمایشی: در مناطق گرمسیر، سیستم سرمایشی برای خنک نگه داشتن گلخانه در تابستان ضروری است.
سیستم روشنایی: در مناطقی که نور خورشید کافی نیست، سیستم روشنایی برای تامین نور مورد نیاز گیاهان ضروری است.
سیستم آبیاری: سیستم آبیاری برای آبیاری گیاهان در گلخانه مورد نیاز است.
سیستم تهویه: سیستم تهویه برای تهویه هوای گلخانه و جلوگیری از تجمع گازهای سمی ضروری است.
گلخانه ها بر اساس نوع سازه
بر اساس نوع سازه، گلخانه ها را به دو دسته مدرن و سنتی تقسیم کرد. گلخانه های مدرن بیشتر به صورت فلزی و گلخانه های سنتی بیشتر به شکل چوبی ساخته می شوند.
برای خرید مه پاش مرغداری میتوانید بر روی آن کلیک کنید.

گلخانه ها بر اساس نوع محصول تولیدی
قدم اول برای ساخت گلخانه صنعتی، این است که بدانید چه محصولی قرار است در آنجا پرورش یابد. بر اساس نوع محصولات، گلخانه ها به سه دسته تقسیم می شوند:
- گلخانه صیفی جات: در این نوع گلخانه محصولاتی نظیر توت فرنگی، خیار، گوجه، بادمجان، فلفل، سبزیجات، طالبی و… پرورش می یابد.
- گلخانه گیاهان زینتی: هر گونه گل و گیاه زینتی را در این نوع گلخانه ها پرورش می دهند؛ از جمله انواع کاکتوس، گل رز، گل های آپارتمانی و انواع گل شاخه بریده( گلایول، داودی و…).
- گلخانه پرورش قارچ: مخصوص پرورش هر نوع قارچی است که شرایط رشد در گلخانه را دارد. از جمله قارچ های صدفی و دکمه ای.
بیشتر بخوانید: تابلو برق مه پاش | وظایف تابلو برق مه پاش
انواع روشهای راه اندازی گلخانه
راه اندازی گلخانه می تواند به روش های مختلفی انجام شود. انتخاب روش مناسب به عوامل مختلفی مانند شرایط آب و هوایی منطقه، نوع محصول مورد نظر، مساحت گلخانه و بودجه سرمایه گذار بستگی دارد. در اینجا برخی از روش های رایج راه اندازی گلخانه آورده شده است:
۱ – روش سنتی گلخانه
در این روش، گلخانه از مواد و مصالح سنتی مانند چوب، شیشه و فلز ساخته می شود. این روش نسبتاً ارزان است، اما نیاز به نگهداری و تعمیر مداوم دارد.
۲ – روش هیدروپونیک
در این روش، گیاهان در آب و بدون خاک رشد می کنند. این روش باعث افزایش بهره وری و کاهش مصرف آب می شود.
۳ – روش تونل های پلاستیکی
این روش برای پرورش محصولاتی مانند سبزیجات و صیفی جات در مناطقی با آب و هوای سرد یا معتدل مناسب است. تونل های پلاستیکی نسبتاً ارزان و نصب آنها آسان است.

پنکه مه پاش بهترین انتخاب برای تامین رطوبت گلخانه های پرورش قارچ
راه اندازی گلخانه کوچک در خانه
بدیهی است که راه اندازی یک گلخانه در منزل، نمی تواند در ابعاد یک گلخانه بزرگ امروزی باشد و کاربرد های آن نیز نسبت به گلخانه های مدرن کمتر خواهد بود. راه اندازی گلخانه در خانه باید با توجه به محدودیت های فضا و نوع گیاهان پرورشی صورت بگیرد. به صرفه ترین روش برای راه اندازی گلخانه کوچک، استفاده از چول و پوشش نایلونی است که آن را به روش سنتی ساخت گلخانه نزدیک تر می کند. گلخانه های خانگی اصولا سیستم گرمایی و تهویه مناسبی نمی توانند داشته باشند و ارتفاع پایین آن ها (کمتر از ۳ متر) موجب می شود برای کشت بسیاری از محصولات رایج گلخانه ای (مانند خیار و گوجه) نیز مناسب نباشند. سطح کشت و میزان بازدهی محصولات کاشته شده در گلخانه های کوچک، از گلخانه های مدرن کمتر است؛ اما مزیت آن ها، قیمت پایینتر احداث گلخانه کوچک به نسبت گلخانه های مدرن می باشد.

بیشتر بخوانید: آبیاری گلدان در مسافرت | آبیاری باغچه در سفر
راه اندازی گلخانه های مدرن
گلخانه های مدرن را باید با اسکلت فلزی و پلاستیک هایی که دارای خاصیت ضد اشعه ماورا بنفش هستند، احداث کرد. این نوع گلخانه ها باید دارای سیستم تهویه مناسب و گرمایش کافی باشند. همچنین، ارتفاع آن ها باید بیش از ۵٫۴ متر باشد تا بتوان شرایط لازم برای کاشت انواع محصولات گلخانه ای را در آنجا فراهم کرد. قطعات فلزی گلخانه های مدرن را به دو شکل می توان ساخت:
- با استفاده از پیچ و مهره (گلخانه های پرتابل یا از پیش آماده)
- با استفاده از جوش
تفاوت این دو، در هزینه های احداث و نحوه نصب است. گلخانه های مدرن پرتابل نسبت به گلخانه های جوش، هزینه بالاتری دارند اما نصب آن ها راحت تر می باشد.

راه اندازی گلخانه پرورش قارچ
گلخانه های قارچ با توجه به نحوه رشد و نمو انواع قارچ و نیازهای آن ها، به وسیله آجر، سیمان و مصالح ساختمانی عادی احداث می گردند. در این نوع گلخانه ها نیز وجود امکانات گرمایشی، سرمایشی و وسایل لازم برای تامین رطوبت سالن قارچ، مانند مه پاش قارچ، کاملا ضروری است.

قارچ ها در محیط های بسیار کم نور رشد می کنند؛ از این رو پوشش پلاستیکی گلخانه های قارچ از پوشش های رنگی ای است که نور بسیار کمی را از خود عبور می دهند. در ایران انواع قارچ های دکمه ای و صدفی پرورش داده می شوند. تفاوت این دو در این است که در گلخانه های تولید قارچ دکمه ای، علاوه بر گلخانه، کارگاه تولید کمپوست (نوعی کود آلی خاصل تجزیه بقایای گیاهان، جانوران و زباله های شهری) نیز مورد نیاز می باشد. کارگاه های تولید کمپوست تولید آلودگی را نیز با خود به همراه دارند و از این رو، گلخانه های قارچ های دکمه ای، باید در خارج از شهر و محیط های مسکونی تاسیس شوند.
در نقطه مقابل، گلخانه های قارچ های صدفی چنین مشکلات و ملزوماتی را ندارند و در محیط های شهری نیز می توان این نوع گلخانه ها را تاسیس کرد.
محل راه اندازی گلخانه باید چگونه باشد؟
محل راه اندازی گلخانه باید دارای خاکی با زهکشی مناسب و کافی، بافت متوسط و فاقد آهک، گچ و هر گونه شوری باشد. گلخانه ها را بهتر است در نزدیکی خطوط گاز و جاده های اصلی تاسیس کرد. اگر محیط مورد نظر شما دارای شیب یا وزش بادهای تند باشد، بهتر است در آنجا اقدام به احداث گلخانه نکنید. همچنین، گلخانه ها را باید به صورت شمال – جنوب تاسیس کرد؛ پس به ابعاد گلخانه نیز در هنگام انتخاب زمین توجه داشته باشید.

حداقل آب مورد نیاز برای راه اندازی گلخانه
برای تخمین ابعادیک گلخانه، ابتدا باید آب موجود در محیط را اندازه گیری کنید. یک گلخانه ۱۰۰۰ متر مربعی، بین ۸ تا ۱۰ متر مکعب آب را در هر شبانه روز از فصل تابستان مصرف می کند. بنابراین، ابعاد یک گلخانه به ابعاد زمینی که در اختیار شما است بستگی ندارد؛ بلکه باید مقدار آب موجود را تخمین رده و بر آن اساس، ابعاد گلخانه را انتخاب کنید.

کیفیت و EC آب مورد نیاز محصولات گلخانه ای
علاوه بر مقدار آب مورد نیاز، یک عامل مهم و موثر دیگر برای ایجاد گلخانه، کیفیت آب است. گیاهان گلخانه مختلف، قدرت تحمل متفاوتی در برابر انواع املاح موجود در آب دارند. برای تشخیص این موضوع، شاخصی به نام EC تعریف شده است.
شاخص EC یا همان (Electrical Conductivity) به معنای هدایت الکتریکی، و بیانگر مقدار املاح عادی موجود در آب یا میزان شوری یک محلول می باشد. شاخص EC یک عامل مهم در پرورش گیاهان گلخانه ای است که قبل از آغاز به کار گلخانه باید مورد بررسی قرار گیرد.

بیشتر بخوانید: آبیاری قطره ای روف گاردن | بهترین روش های آبیاری قطره ای روف گاردن
میزان EC قابل تحمل گل رز و توت فرنگی برابر ۱ و مقدار آن برای خیار، گوجه فرنگی، فلفل و خربزه، برابر ۲ می باشد. واحد اندازه گیری EC، برابر دسی زیمنس بر متر است که برابر با ۶۴۰ ppm اندازه گیری می شود.
هزینه و سرمایه مورد نیاز برای راه اندازی گلخانه
هزینه های ساخت یک گلخانه شامل هزینه های ثابت و متغیر است. به طور کلی هزینه ساخت هر متر مربع گلخانه می تواند تا ۳ میلیون تومان نیز تخمین زده شود. هزینه های متغیر و جاری گلخانه نیز شامل هزینه سیستم های گرمایشی و سرمایشی گلخانه، کود و بذر، تامین رطوبت گلخانه، سموم و مواد غذایی و سایر هزینه ها است که برای اطمینان از صرفه اقتصادی آن گلخانه باید تخمین درستی از این هزینه ها داشته باشید.

برای تعمیر دستگاه مه پاش خود میتوانید بر روی آن کلیک کنید و از مشاوران ما کمک بگیرید.
تامین رطوبت گلخانه ها با استفاده از دستگاه های مه پاش
یکی از شرایط مهم نگهداری و رشد محصولات گلخانه ای، تامین رطوبت و دمی مناسب در آن محیط است. با توجه به محل احداث گلخانه و فصل برداشت و رشد محصولات گلخانه ای، بسیار محتمل است که دما و رطوبت موجود در یک گلخانه به اندازه مناسب نباشد. برای حل این مشکل، یکی از بهترین راه حل ها استفاده از دستگاه های مه پاش گلخانه می باشد. انواع مختلفی از مه پاش های صنعتی و نیمه صنعتی در گلخانه ها مورد استفاده قرار می گیرند و علاوه بر تامین رطوبت گلخانه ها، دمای محیط را نیز کاهش می دهند. این اتفاق با صرف هزینه مناسبی صورت می گیرد و امروزه بسیاری از پرورش دهندگان محصولات گلخانه ای، به استفاده از دستگاه های مه پاش صنعتی متمایل شده اند. به خصوص برای سالن های قارچ که نشستن قطرات آب روی قارچ ها می تواند لکه هایی را روی محصولات ایجاد کند و از این رو، استفاده از دستگاه های مه پاش بهترین راه حل می باشد.


شما می توانید برای تجهیز گلخانه های خود، از انواع مختلف دستگاه های مه پاش که توسط شرکت مه پاش صنعت به فروش می رسند، استفاده کنید. برای خرید مه پاش های خانگی ، صنعتی و نیمه صنعتی، و همچنین مه پاش های گلخانه، کافی است با ما در مه پاش صنعت تماس بگیرید.
سخن پایانی
در این مطلب درباره راه اندازی گلخانه و نکات محتلف و مهم پیرامون آن صحبت کردیم. گلخانه های امروزی عمدتا با ساختار مدرن طراحی می شوند و برای موفقیت در پروژه ساخت یک گلخانه، باید تحقیقات کامل و جامعی درباره محیط و مکان گلخانه، هزینه های راه اندازی، گیاهان مورد نظر و… داشته باشید. امیدواریم این مطلب به اندازه کافی مورد توجهتان واقع شده باشد. اگر در رابطه با ساخت و احداث گلخانه سوالی دارید، لطفا با ما در قسمت نظرات در میان بگذارید.